EFECTELE POZITIVE ALE CONSUMULUI UNEI BERI PE ZI

Cum ar fi daca bautul unei beri pe zi ar intruchipa de fapt un obicei benefic pentru sanatate? Ei bine, potrivit oamenilor de stiinta, consumul moderat de bere chiar este sanatos pentru organism!
COMPUSII CHIMICI NATURALI CONTINUTI DE BERE
Oamenii de stiinta de la Institutul Linus Pauling din cadrul Universitatii Oregon au studiat compusii de hamei, compusii flavonoizi si cei prenilflavonoizi ai berii si potentialul lor pentru intarirea sanatatii. 
In timpul procesului de fabricatie a berii, hameiul sufera o serie de transformari pozitive ca urmare a izomerizarii. Compusii chimici ai hameiului pornesc de la stadiul de humulon, care se transforma in izohumulon si xantohumol, care, la randul lor, dau nastere la izoxantohumol.
Xantohumolul este un compus biochimic care se comercializeaza in prezent sub forma de supliment alimentar cu numeroase beneficii pentru sanatate, printre care se numara si:
* Preventia cancerului
* Inhibarea dezvoltarii tumorale
* Accelerarea metabolismului glucozei si al lipidelor
* Accelerarea metabolismului hepatic si intestinal
Toate acestea se traduc in vesti bune pentru organism. Dozele necesare pentru a obtine aceste efecte prin consumul de bere, insa, ar necesita mult mai mult de o sticla de 0,33 l. De asemenea, studiul a constatat ca xantohumolul scade greutatea corporala la sobolanii obezi de sex masculin la suplimentarea regimului obisnuit cu aceasta substanta timp de 6 saptamani. 
Cercetatorii au ajuns la urmatoarele concluzii:
* Concentratiile de xantohumol relevante din punct de vedere farmacologic nu pot fi atinse consumand numai bere;
* Concentratiile de xantohumol relevante din punct de vedere farmacologic pot fi atinse prin administrarea de suplimente orale;
* Xantohumolul determina efecte de slabire la soareci, asa ca, in doze mai mari, ar putea reprezenta un model pentru gestionarea obezitatii si a diabetului de tipul II si la oameni;
* Xantohumolul coboara nivelurile glucozei preprandiale la soareci atunci cand este administrat in doze mai mari;
* Xantohumolul coboara nivelurile acizilor grasi liberi la soareci, ceea ce imbunatateste functia mitocondriala a celulelor.
IN CE MASURA CONTRIBUIE CONSUMUL UNEI BERI PE ZI LA INTARIREA SANATATII
Consumul moderat de bere, adica al unei beri pe zi, este asociat cu o frecventa mai mica a cazurilor de boli cardiovasculare. Intr-o analiza a beneficiilor nutritionale ale bautului unei singure beri pe zi, oamenii de stiinta afirma ca „Din punct de vedere nutritional, berea contine mai multe proteine si vitamine B decat vinul. Continutul de antioxidanti al berii este echivalent cu cel al vinului, doar ca antioxidantii caracteristici difera, deoarece orzul si hameiul folosite la fabricarea berii contin flavonoizi diferiti de cei continuti de strugurii folositi la fabricarea vinului.”
Cercetatorii de la Centrul Medical Southwestern al Universitatii Texas au analizat proprietatile nutritionale si benefice ale berii, si au descoperit ca berea contine un numar foarte mare de compusi alimentari benefici si ca bautul unei beri pe zi poate avea un efect pozitiv important asupra sanatatii.
Berea contine multe vitamine esentiale. 
Printre acestea se numara vitaminele B, inclusiv niacina sau B3, tiamina sau B1, B2 sau riboflavina, piroxidina sau B6, si cobalamina sau vitamina B12. Berea contine si folati si acid pantotenic. Berea mai contine si minerale esentiale precum magneziu, fier, niacina, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, cadmiu si seleniu. Berea ofera mai multe proteine nutritionale decat vinul, si este o sursa buna de carbohidrati.
Berea contine, de asemenea, cantitati mari de polifenoli si fitochimicale, de exemplu acid fenolic, acid ferulic si flavonoizii formononetina, genisteina, biocanina, daizenina A, prodelfinidina B3, procianidina B3, catechina si epicatechina.
Universitatea din Texas a aratat ca berea influenteaza pozitiv sanatatea nu numai la soareci, ci si la oameni. Cercetatorii sustin ca „Amploarea aterosclerozei masurate prin angiografie a fost corelata invers proportional cu consumul de alcool.” Cu alte cuvinte, berea poate reduce riscul de acumulari depozitare pe peretii arteriali si, astfel, de blocaje soldate cu accidente vasculare cerebrale.
De ce contribuie berea la reducerea riscului de boli de inima?
Oamenii de stiinta sustin ca reducerea bolilor cardiovasculare s-ar putea datora in proportie de 30-50% efectelor de crestere a nivelurilor de HDL induse de alcool. Berea ajuta, asadar, la cresterea nivelului de colesterol bun in sange. Cercetatorii au descoperit ca „Alcoolul creste nivelul de colesterol HDL intr-un mod dependent de doza. O singura bautura alcoolica bauta zilnic a ridicat nivelul de colesterol HDL cu 4,4% sau 2 mg/dl (miligrame pe decilitru).” Asadar, o bere pe zi e un fel de elixir pentru sistemul sanguin.
Cercetatorii mai spun ca bautul unei singure beri pe zi poate contribui la subtierea sangelui, efectul fiind similar cu cel al aspirinei. „O alta explicatie atractiva pentru efectul protector al alcoolului se leaga de efectele acestuia asupra trombozei. Este bine cunoscut faptul ca alcoolul amplifica hemoragiile. Consumul moderat de alcool influenteaza agregarea trombocitelor prin modificarea productiei de tromboxan A2. 
Alcoolul poate imbunatati fluiditatea membranelor celulelor sanguine rosii.” Asadar, consumul unei cantitati mici de bere determina o subtiere usoara a sangelui, astfel ca sangele poate circula mai usor de la o celula la alta atunci cand transporta oxigen proaspat catre celule si tesuturi.