Sapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool: cancerul gurii, al gatului, corzilor vocale, de esofag, de ficat, de colon si rect, precum si de san. Cu cat cantitatea de alcool este mai mare, precum si perioada, cu atat creste si riscul, sustin specialistii. 

Probabilitatea de a face cancer creste mai mult in cazul in care consumul de alcool este asociat fumatului, din cauza ca alcoolul actioneaza ca un solvent favorizand patrunderea cu mai mare usurinta a chimicalelor nocive din tigarete, in celulele sistemului digestiv. Totodata, alcoolul slabeste capacitatea celulelor de a se apara si repara singure in urma fumatului.


Obiceiul de a bea creste nivelul inflamatiei din organism si distruge celulele ficatului, favorizand aparitia eziunilor.  Celulele nu se mai pot repara singure, iar daca o fac exista riscul sa apara celule cu o alta structura care sa se inmulteasca rapid, ceea ce inseamna cancer. 

Alcoolul este asociat cu un risc crescut de cancer de colon si de rect pentru ca impiedica absorbtia unor vitamine si nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului. in colon si rect bacteriile descompun alcoolul in chimicale care s-au dovedit producatoare de cancer in studiile facute pe soarecii de laborator. 

Unele studii au aratat ca riscul este mai mare la barbati decat la femei, in timp ce altele nu au facut nicio diferenta intre genuri. 

Chiar si cateva pahare de bautura pe saptamana pot creste riscul de a face cancer de san la femei. Riscul pare sa fie mai mare la femeile care nu au suficienta vitamina B in corp, provenita din dieta sau din suplimente alimentare. De aceasta vitamina au nevoie celulele pentru a se mentine sanatoase. 

Totodata, alcoolul diminueaza absorbtia acestei vitamine in corp. Alcoolul poate afecta nivelul estrogenului in organism, fapt care poate explica partial acest risc crescut de cancer. Acest hormon – estrigenul - are un rol important in cresterea si devoltarea tesutului mamar. Consumand mai putin alcool este o cale sigura pentru femei de a reduce riscul. 

 

Etanolul este tipul de alcool care se gaseste in bere, vin sau spirtoase. Concentratia este diferita in aceste bauturi, mai mare la cele considerate tari. insa nu tipul de bautura alcoolica pe care o bea cineva pare sa creasca riscul, ci cantitatea si durata consumului.