In bucataria tradiţionala romaneasca, frunzele de ţelina sunt zarzavaturi care dau savoare oricarui fel de mancare, previn problemele digestive, regleaza apetitul şi imbunataţesc metabolismul.

Insa, nu doar pentru aromarea supelor, ciorbelor şi sosurilor sunt excelente frunzele de ţelina, ci şi ca medicament natural. Una dintre formele de administrare mai puţin cunoscute ale acestui medicament natural este infuzia, care, preparata dupa urmatoarea reţeta:

Infuzie din frunze de ţelina

In jumatate de litru de apa se pun 3 linguriţe de frunze uscate sau o mana de frunze proaspete de ţelina, care se lasa la macerat timp de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul obţinut se pastreaza deoparte, urmand ca planta ramasa dupa filtrare sa se fiarba in jumatate de litru de apa, timp de 5 minute. Se lasa la racit, apoi se filtreaza.

La final, cele doua extracte se amesteca, obţinandu-se aproximativ 1 litru de infuzie, care poate fi folosita cu succes in tratamentul unor afecţiuni sau boli precum:

Frunzele de ţelina au un efect antibiotic puternic, prevenind şi ajutand orgasnimul sa se apere in faţa infecţiilor cu bacterii precum Staphylococcus aureus, Staphylococcus albus, Shigella dysenteriae, Salmonella typhi, Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes sau Pseudomonas solanacearum.

De asemenea, ceaiul din frunze şi seminţe de ţelina are efecte antispastice şi relaxante asupra musculaturii netede, ajutand la fluidizarea excesului de mucus şi la eliminarea sa de pe caile respiratorii. De altfel, in medicina tradiţionala, ţelina era folosita cu succes şi impotriva tuberculozei pulmonare şi a pleureziei. Se consuma cate 1 litru pe zi de infuzie din frunze şi seminţe de ţelina, in cure de 14 zile (se pune, suplimentar faţa de reţeta iniţiala, 1 linguriţa de seminţe, pentru a se obţine 1 litru de preparat).