Specialistii din lumea intreaga au ajuns la aceeaşi concluzie: acest aliment este nociv pentru inima, pancreas, ficat, sistemul digestiv, rinichi, creier, dinţi, avand potenţial cancerigen. 

Despre ce este vorba? Ei bine despre zahar, zaharul alb, procesat, pe care il consumam cu toţii, de la mic la mare. Cum afecteaza zaharul pancreasul
Digestia glucidelor incepe inca de la nivelul cavitaţii orale, atunci cand mestecam alimentele şi acestea se dizolva in saliva. Pancreasul, care secreta insulina – singurul hormon care poate baga glucoza in celule (glucoza rezulta din metabolizarea zaharului in organism), ei bine pancreasul este deja alertat sa secrete insulina.

Cu cat consumam mai mult zahar, cu atat pancreasul este mai „biciut” in secreţia de insulina, ceea ce poate duce in timp la afectarea acestuia. Persoanele care sufera deja de diabet zaharat nu ar trebui sa mai consuma acest aliment, decat in caz de urgenţa, in hipoglicemii.

Cum afecteaza zaharul inima şi vasele
Inainte de toate, trebuie sa ştiţi ca inima este imparţita funcţional in 2 jumataţi: inima dreapta şi inima stanga.

Sangele ajunge in inima dreapta de la plamani, unde a fost deja incarcat cu oxigen. Mai departe inima dreapta impinge sangele in artere – vase care duc sange cu oxigen – propulsand sangele in tot corpul.

Celulele folosesc oxigenul in respiraţia celulara, in urma careia rezulta dioxidul de carbon, gaz pe care il elimina. Acest gaz este dat afara din celule şi carat de sange prin sistemul venos pana la inima stanga. Inima stanga impinge acest sange catre plamani pentru a elimina dioxidul de carbon (il expiram) şi a capta din nou oxigen. Şi astfel ciclul se reia.

Dar unde intervine zaharul? Ei bine zaharul este metabolizat in organism pana la glucoza