Andy Meharg, profesor de biologie la Queens University Belfast, a testat cateva metode de gatit pentru a vedea cum se modifica nivelul de arsenic.

Pentru prima metoda, prof.  Meharg a folosit doua ceşti de apa la o ceaşca de orez, iar apa a fost lasata sa se evapore, o metoda folosita des. Expertul a descoperit ca acest mod de pregatire duce la eliminarea celei mai mari cantitati de arsenic.

Alta metoda testata a fost folosirea a cinci ceşti de apa la o ceaşca de orez, iar apa ramasa in plus a fost aruncata, nu lasata sa se evapore, ca in primul experiment. Aceasta a scazut cantitatea de arsenic la jumatate, fata de prima metoda.

A treia modalitate de gatit a fost sa lase orezul la inmuiat peste noapte, inainte de a fi preparat, iar nivelul de arsenic a scazut cu 80%, spre deosebire de prima metoda.

Concluzia: inmuierea orezului inainte de preparare şi fierberea intr-o cantitate mare de apa (cinci ceşti de apa la o ceaşca de orez) pare sa fie cea mai sigura şi sanatoasa modalitate de gatit.