Fiind o leguma verde, aceasta are un conţinut caloric foarte mic şi este o sursa importanta de fibre alimentare şi de vitaminele A, K, şi C.

Printre beneficiile sale se numara:
- Are potenţialul de a inhiba dezvoltarea celulelor tumorale datorita prezenţei in compoziţie a fitochimicalelor precum indoli, tiocianaţi şi sulforafan.  Astfel rucola protejeaza impotriva cancerului de san, colon, cervical şi ovarian.
- Rucola are propietaţi antimicrobiene şi stimuleaza imunitatea, sprijinind organismul in perioadele de tranziţie intre sezonul rece şi cel cald, cand corpul nostru este mai susceptibil diverselor probleme precum virozele.
- Fiind o sursa excelenta de vitamina A (100g de rucola conţin 1424 micrograme de betacaroten), impreuna cu flavonoizii din compoziţie, susţine sanatatea ochilor şi ajuta la menţinerea pielii sanatoase.
- Rucola proaspata conţine o cantitate importanta de vitamina C care are efect antiinflamator şi protejeaza impotriva efectului nociv al radicalilor liberi.