Faptul ca somonul crescut in condiii artificiale ar putea fi lipsit de beneficii pentru sanatatea organismului nu mai este o noutate. Mai multe cercetari efectuate de-a lungul timpului au constatat ca muschiul somonului de crescatorie se deosebeste de cel al somonului salbatic in ceea ce priveste compoziia sa nutritiva. Un ecologist norvegian a determinat ca somonul crescut in condiii artificiale este si imbibat cu otravuri. Ce a descoperit activistul?
Ziaristii francezi Nicolas Daniel si Louis de Barbeyrak au studiat timp de cateva luni ce presupune din interior industria pescuitului. Acestia au facut drumuri in Norvegia, Vietnam, Suedia si Danemarca, dupa care au dezvaluit adevarul pe care incearca sa il ascunda industria pescuitului.
in zonele rurale din vestul Norvegiei, acolo unde exista mai multe ferme piscicole angajate in cresterea artificiala a somonului, jurnalistii l-au intalnit pe norvegianul Kurt Oddekalvom, activist, ecologist si fondator al Societaii Norvegiene pentru Ocrotirea Naturii. Ecologistul duce o lupta inversunata impotriva fermelor ce se ocupa de cresterea artificiala a somonului, dezvaluind detalii socante despre activitatea acestora, scrie unica.md.
"in Norvegia, situaia privind cultivarea pestelui este catastrofala. La o ferma atat de mica creste un numar atat de mare de peste, 2 milioane de unitai de somon. Pestele se imbolnaveste, e vorba de aproape o pandemie: necroza pancreatica si anemia infecioasa a somonului a capturat toata Norvegia. insa, acest lucru este tainuit de consumatori", spune Kurt.
Activistul are colectate probe, inregistrari video, care arata cum muncitorii de la crescatorii toarna in apa un pesticid puternic cu efecte neurotoxice.
"Ei insisi trebuie sa poarte masti si costume de protecie, ca sa nu fie afectai de substanele chimice destinate curaarii rezervoarelor de apa de parazii. Astfel, somonul se imbiba cu aceste produse chimice, ceea ce ar putea amenina sanatatea consumatorului. Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume, si asta in condiiile in care industria pescuitului ocupa al doilea loc dupa venituri in Norvegia", relateaza Kurth.