Este vorba de patlagina, o planta cu aproximativ 200 de variaţiuni, dar toate cu aceleaşi proprietaţi medicinale. Cele mai populare sunt Lance şi Broadleaf. Patlagina creşte in general in solurile sarace, pietroase, chiar şi pe şosele, de multe ori alaturi de papadie. Patlagina se mai gaseşte şi in şantierele de construcţii, o dovada a faptului ca natura se regenereaza

Perioada de inflorire a plantei este luna mai, iar ultimele rasaduri apar la inceputul toamnei, in septembrie. De la patlagina se foloseşte cel mai mult radacina, insa in unele cazuri şi tulpina este utilizata. Pe langa o mulţime de vitamine, precum vitamina A, C sau K, planta mai are in componenţa şi acid salicilic, ulei volatil, proteine, substanţe minerale, substanţe antibiotice şi acizi graşi.

Toate aceste componente o fac foarte utila in scopuri terapeutice şi, in concluzie, in tratarea multor boli sau afecţiuni. Una dintre proprietaţile patlaginei este vindecarea muşcaturilor de ţanţari. Planta are proprietaţi astringente puternice şi absoarbe toxinele din organism. Ceea ce trebuie sa faceţi este sa striviţi patlagina şi sa o puneţi apoi pe zonele cu pricina. Puteţi pune patlagina pe inţepaturi de albine, muşcaturi de insecte, acnee, taieturi sau erupţii cutanate. Apoi bandajaţi pentru 4 -12 ore, asigurandu-va ca patlagina este bine aşezata pe zona afectata.

O alta modalitate de a de beneficia de proprietaţile uimitoare ale patlaginei este aceea de a va prepara un balsam pe care sa il aplicaţi pe piele. Este foarte bun şi pentru tratarea hemoroizilor, conform andreilaslau.ro.

Patlagina are efecte uimitoare şi asupra sistemului digestiv, mai ales pentru un sistem digestiv care a fost distrus de uzul antibioticelor, anti-inflamatoarelor sau calmantelor de orice fel, un sistem afectat de intoxicaţii alimentare sau boala Celiac etc. Pentru tratarea problemelor digestive puteţi folosi atat frunzele cat şi seminţele de patlagina. Din frunze puteţi face ceai, le puteţi pune in supa sau le puteţi usca şi folosi pentru asezonarea mancarurilor. In ceea ce priveşte seminţele, acestea se pot pisa sau inmuia in apa. Consumul de seminţe inmuiate este foarte benefic intrucat stimuleaza pierderea in greutate şi imbunataţeşte tranzitul.

De asemenea, patlagina are un rol foarte important in tratarea tusei şi a racelii, ea acţionand ca un antibiotic foarte puternic. Folosita inca de pe timpul stramoşilor noştri, dacii, aceasta planta şi-a dezvoltat treptat aria de utilizare, in prezent reprezentand un adevarat medicament şi pentru tratamentul celor bolnavi de tuberculoza, dar şi pentru cei care au probleme din cauza stresului cotidian sau din cauza oboselii prelungite.