In Uniunea Europeana se consuma zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma si kebab, potrivit unei statistici invocate de cotidianul german Bild, iar Romania este printre tarile in care cele doua preparate se bucura de mare succes. toate acestea ar putea deveni istorie, insa, scrie Libertatea.

O masura pe care doresc sa o impuna socialistii si verzii din Comisia pentru Mediu a Parlamentului European ar putea duce la disparitia shaormei si a kebabului de pe piata. De ce? Pentru ca reprezentantii celor doua grupuri politice vor sa interzica folosirea fosfatului in conservarea carnii folosite pentru cele doua produse.

Fosfatul “leaga” apa si diferitele componente ale carnii; in absenta lui, carnea pusa la fript, pe obisnuitul rotisor vertical existent in orice shaormarie, s-ar usca si ar cadea. Problema este ca fosfatul poate cauza serioase probleme de sanatate, inima si sistemul circulator fiind cele mai expuse.

Potrivit legislatiei europene in vigoare, folosirea fosfatului in procesul de conservare al carnii este acceptata doar in cazul produselor proaspete, care nu au fost congelate. Jurnalistii germani sustin insa ca aproape toata carnea folosita in Uniunea Europeana pentru shaorma si kebab este livrata inghetata si impregnata cu fosfat.

“Daca propunerea va fi adoptata de Parlamentul European, ea va reprezenta sentinta de condamnare la moarta acestei activitati iintreaga Uniunea Europeana, a declarat pentru Bild Kenan Koyuncu, presedintele asociatiei Producatorilor de shaorma, Kebab si alte Produse Rotisate din Germania.

Crestin-democrata Renate sommer, expert in domeniul sanatatii in Parlamentul European, ii acuza pe socialisti si pe verzi ca provoaca panica cu initiativa lor, sustinand ca situatia nu este deloc grava: “Prin consumul de shaorma si kebab, un cetateaal Uniunii Europene ingereazaintr-un aatat fosfat cat aingera daca ar consuma 1,5 litri de Coca-Cola, a declarat sommer.