Adevarul insa, pe care cu totii incepem sa il intelegem din ce in ce mai bine, este ca multe dintre alimentele pe care le consumam au fost demonstrate stiintific precum ca au un risc crescut de cancer, unele din ele chiar in mod substantial.

Iata 9 dintre cele mai nesanatoase alimente care pot cauza cancer si pe care ar trebui sa le mai mananci cat mai rar sau deloc:

1) Organisme Modificate Genetic (OMG).
Nici nu mai trebuie pomenit faptul ca aceste alimente nu au ce cauta pe farfuria celor care vor sa aibe un risc cat mai mic de cancer. Trebuie insa mare atentie , pentru ca de multe ori putem fi pacaliti de faptul ca aceste alimente sau derivate ale lor se pot gasi ascunse in produse la care nici nu nu gandim. O metoda buna de a le evita este sa consumati cat mai multe produse certificate organice sau bio. Avem norocul ca in tara noastra este obligatorie mentionarea pe produse a faptului ca provin din culturi nemodificate genetic. Insa niciodata nu poti fi prea sigur.

2) Carnuri procesate.
Majoritatea produselor din carnuri procesate precum celebrii mici, baconul, mezelurile, parizerul, hot dogs, hamburgerii, cremwurstii si altele, contin conservanti chimici care sa le faca sa arate proaspete si apetisante. De obicei in aceste carnuri se folosesc nitriti si nitrati pentru a da carnii o culoare mai “vie”. Aceste substante au fost corelate cu un risc crescut de cancer de colon si alte forme de cancer.

Peste toate acestea , in aceste carnuri nu se stie niciodata ce se poate gasi mai exact, asa cum ne-au aratat tristele evenimente din ultima vreme. Cu siguranta ca acolo unde nu se poate stii ce se gaseste, producatorii pot ascunde cu usurinta toate resturile pe care nu le pot valorifica altfel. Este indicat sa se renunte cat mai mult la astfel produse.

3) Floricele facute la microunde.
Sunt cu siguranta usor de facut, insa acele pungute cu floricile sunt pline de chimicale care au fost corelate cu afectiuni ca infertilitate dar si cancer la ficat, pancreas, sau testicule. Agentia de Protectie a Mediului Inconjurator din SUA a recunoscut faptul ca acidul perfluooctanic (PFOA) din pungile de floricele pentru microunde au un potential carcinogenic iar alte studii independente separate au aratat o legatura intre acestea si cresterea tumorilor. In acelasi mod diacetilul din aceste pungi de floricele este corelat cu afectiuni ale plamanilor si cancer.

Ce sa facem in aceasta situatie, mai ales daca suntem mari admiratori ai floricelelor. Floricele prajite in baie de ulei nu sunt nici ele o varianta mult mai sanatoasa datorita uleiului incins. Cea mai buna varianta este un aparat de facut floricele cu aer cald. Aceste aparate se gasesc in magazinele de specialitate , nu sunt scumpe si sunt usor de utilizat.

4) Sucurile carbogazoase.
In acelasi mod precum carnurile procesate, bauturile carbogazoase au fost corelate cu un risc crescut de cancer. Pline de zaharuri, coloranti, cafeina, sare si alte chimicale, sucurile carbogazoase creaza acid in organism si practic hranesc celulele canceroase.

5) Alimentele si bauturile dietetice.
Aceste alimente sunt chiar si mai rele decat cele indulcite prin metodele conventionale de indulcire. Un studiu recent care a revizuit 20 de cercetari separate, solicitat de European Food Safety Authority (EFSA) , a descoperit ca aspartamul, unul dintre cei mai folositi indulcitori artificiali , este cauza a numeroase afectiuni incluzand aici defecte la nastere cat si cancer. Splenda, zaharina si alti astfel de indulcitori au fost de asemenea corelati cu un risc crescut de cancer.

4) Sucurile carbogazoase.

In acelasi mod precum carnurile procesate, bauturile carbogazoase au fost corelate cu un risc crescut de cancer. Pline de zaharuri, coloranti, cafeina, sare si alte chimicale,  sucurile carbogazoase creaza acid in organism si practic hranesc celulele canceroase. 

5) Alimentele si bauturile dietetice.

Aceste alimente sunt chiar si mai rele decat cele indulcite prin metodele conventionale de indulcire. Un studiu recent care a revizuit 20 de cercetari separate, solicitat de European Food Safety Authority (EFSA) , a descoperit ca aspartamul, unul dintre cei mai folositi indulcitori artificiali , este cauza a numeroase afectiuni incluzand aici defecte la nastere cat si cancer. Splenda, zaharina si alti astfel de indulcitori au fost de asemenea corelati cu un risc crescut de cancer. 

6) Faina alba procesata.

Faina procesata este un ingredient obisnuit in foarte multe alimente. Excesul de carbohidrat procesat este insa o cauza serioasa de ingrijorari pentru sanatate. Un studiu publicat in revistele Cancer Epidemiology, Mile Markers, si Prevention, a gasit ca un consum regulat de carbohidrati rafinati este corelat cu o crestere de 220 de procente in cancerul de san la femei . In general alimentele cu un indice glicemic mare au fost corelate cu o crestere rapida a zaharurilor din sange , fapt ce hraneste in mod direct celulele canceroase si incurajeaza raspandirea acestora.

7) Zaharul rafinat.

Acelasi lucru se intampala si cu zaharul rafinat, care are tendinta de a ridica rapid nivelele de zahar din sange si implicit cele de insulina. Rezultatul este acelasi, hranirea in mod direct a celulelor canceroase. Pe langa asta , aceasta suprastimulare a pancreasului de a produce insulina, duce la o uzare si in final la o deteriorare a acestui organ deosebit de important.

Cele mai periculoase produse sunt cele care cuprind sirop de porumb concentrat in fructoza. S-a descoperit ca, in special cu acest produs in dieta , celulele canceroase cresc si se prolifereaza rapid. Si cum siropul concentrat de porumb este gasit in foarte multe alimente precum : prajituri, torturi, placinte, sucuri, carnati, cereale, sosuri si multe altele, se explica astfel de ce cancerul este intr-o asa mare crestere in zilele noastre.

8) Somonul crescut in ferme.

Somonul crescut in ferme este un alt aliment cu un risc ridicat de cancer. Dr. David Carpenter, director la Institute for Health and the Environment at the University of Albany, spune ca acest somon nu numai ca nu contine vitamina D, atat de cautata, dar este de multe ori contaminat cu chimicale carcinogene precum bifenili policlorurati, pesticide, antibiotice si altele.

9) Uleiuri hidrogenate.

Acestea sunt de obicei folosite pentru a conserva alimentele procesate pentru a avea o viata de raft cat mai lunga. Insa aceste uleiuri altereaza structura si flexibilitatea membranelor celuluare in tot corpul, ceea ce poate duce la o serie intreaga de boli printre care bineinteles si cancer. In ultima vreme unii producatori au inteles pericolul din spatele acestor produse si au inceput sa le inlocuiasca cu uleiuri saturate din plante precum uleiul de palmier sau alte alternative, insa aceste grasimi trans inca se gasesc din abundenta in foarte multe produse procesate.

Aveti grija sa cititi etichetele alimentelor pe care le cumparati si sa le evitati pe cele care contin uleiuri hidrogenate.

Binenteles ca sunt multe pericole pentru sanatatea noastra , atat in mancarea pe care o consumam , dar si in multe alte lucruri cu care interactionam zi de zi.

Exemplele de mai sus sunt doar cateva dintre cele mai periculoase iar pentru a sta cat mai mult in zona de siguranta, incercati sa cunoasteti mai bine alimentele pe care le consumati. Ce contin acestea, unde au fost fabricate, chiar si faptul daca au fost fabricate, crescute sau culese de oameni care au facut-o cu drag, cu dragoste.  Sa nu uitam ca mancarea comunica cu organismul nostru nu numai la nivel fiziologic dar si la nivel energetic, iar toate aceste lucruri ne pot influenta in bine sau in rau sanatatea.