Ingrediente pentru cozonacul de Paste

  • 1 kg faina
  • 250g zahar
  • 450g lapte
  • 5 oua
  • 60g drojdie
  • 300g unt
  • 500g nuca
  • 200g rahat
  • 150g ciocolata belgiana
  • 30g portocale confiate
  • 30g coaja de lamaie

Cum se prepara cozonacul de Paste

Intr-un caston amesteca drojdia cu 100 ml de lapte si trei linguri de faina, pana obtii o compozitie omogena. Las-o sa creasca, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul. Intr-o oala adauga laptele si zaharul si pune-le pe foc. Amesteca bine pana cand zaharul se dizolva.

Adauga un praf de sare peste galbenusuri si bate-le foarte bine.

Intr-un vas incapator adauga faina si incorporeaza pe rand laptele, maiaua, galbenusurile, untul topit si portocala confiata. Framanta totul foarte bine pana obtii un aluat omogen, consistent si elastic.

Lasa cozoacul la dospit timp de circa o ora.

Se ia apoi o bucata de aluat care se intinde bine. Peste aceasta se intinde crema obtinuta din ciocolata topita care se amesteca cu nucile tocate marunt, rahatul si stafidele. Se ruleaza bine si se taie in jumatate, pe lungime. Cele doua jumatati se impletesc, si se asaza cozonacul obtinut in tava tapetata cu hartie de copt.

Procedeaza la fel si cu celalta bucata de aluat. Pune cozonacii in tava tapetata cu hartie de copt si lasa-i la dospit aproximativ doua ore.

Inainte de a baga cozonacii in cuptor, unge-i cu ou. Coace-i timp de 45-60 de minute, la cuptorul incins la 160oC.