Aluatul de cozonac e foarte delicat şi sensibil. In bucatarie trebuie sa fie foarte cald şi sa nu fie deloc curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei (in afara de lapte). Vasul de la mixer trebuie sa fie cald (clatiţi-l cu apa fierbinte şi apoi ştergeţi-l). Nu opariţi drojdia! Lichidele trebuie sa fie calde, dar nu fierbinţi. Nu puneţi prea multa faina; adaugaţi cate puţina şi framantaţi bine de fiecare data. Aluatul trebuie sa fie un pic lipicios la pipait, dar sa nu se lipeasca de vas, şi elastic, cu consistenta asemanatoare cu lobul urechii. Framantaţi fara mila. Nu umblaţi la uşa de la cuptor in primele 20 de minute de coacere.

Daca nu aveţi un mixer care poate sa amestece coca de cozonac şi de paine, trebuie sa dizolvaţi drojdia in 75 ml de lapte cald (40-43°C, 105-110°F) cu doua linguriţe de zahar, pe care le scadeţi din cei 400 ml de lapte şi 300 g de zahar. Lasaţi drojdia zece minute. Adaugaţi şi zaharul la lapte şi oua. Puneţi faina (800 g) intr-un castron mare sau intr-un lighean, formand o gramajoara. Scobiţi un crater şi turnaţi in el amestecul cu lapte, oua, zahar etc. Turnaţi şi laptele cu drojdie. Amestecaţi cu grija, incorporand lichidele in faina. Adaugaţi faina ca mai sus, cate puţina, pana cand aluatul se dezlipeşte de pe vas. Framantaţi cu incredere şi aplomb 15–20 de minute, pana cand face başicuţe (da, e foarte greu fara mixer).