Coolinar prin lume

Cele mai longevive restaurante cu trei stele Michelin din intreaga lume

In anul 1900, fratii Michelin, cei care au fondat cea mai mare companie de anvelope din Europa, au creat un ghid prin care ii incurajau pe soferii francezi sa conduca mai mult si sa-si descopere tara. In 1936, restaurantele prezentate in ghid au inceput sa fie notate: o stea (restaurant foarte bun in categoria lui), doua stele (bucatarie excelenta, merita o abatere de la traseul tau) si trei stele (bucatarie exceptionala, merita o calatorie dedicata). 

Cele mai longevive restaurante cu trei stele Michelin din intreaga lume

Astazi, ghidul Michelin este considerata cea mai importanta autoritate culinara, iar stelele Michelin se acorda anual restaurantelor din peste 25 de tari. Doar cateva dintre ele au reusit sa isi pastreze toate cele trei stele timp de peste 25 de ani. Pe acestea ti le prezentam in continuare.

 

L'Auberge du Pont de Collonges (cunoscut si drept Restaurant Paul Bocuse)

(Lyon, Franta) - detine 3 stele Michelin din 1965

Este restaurantul lui Paul Bocuse (91 de ani), bucatarul care a inventat notiunea de nouvelle cuisine. Restaurantul este considerat un templu al bucatariei traditionale franceze si isi pastreaza cele trei stele chiar daca preparatele - spun criticii - nu sunt tocmai cele mai inovative.

Preparat "semnatura": Supa cu trufe negre

Pretul unui meniu de degustare cu 6 preparate: de la 235 EUR

 

Le Bois sans Feuilles (fostul La Maison Troisgros) 

(Ouches, Franta) - detine 3 stele Michelin din 1968

Are in spate o istorie de 87 de ani si trei generatii de bucatari. Astazi este condus de Michel Troisgros, nepotul lui Jean-Baptise Troigsros (cel care a fondat restaurantul in 1930). In 2017, restaurantul numit "La Maison Troisgros" s-a mutat in Ouches, dar mancarea si servirea au ramas la acelasi standard ridicat. 

Preparat "semnatura": Somon cu macris

Pretul unui meniu de degustare cu 11 preparate: 260 EUR

 

Les Pres d'Eugenie

(Eugénie-les-Bains, Franta) - detine 3 stele Michelin din 1977

Este situat in interiorul unui hotel cu spa din statiunea de bai termale Eugenie-les-Bains. Povestea restaurantului incepe in 1974, cand bucatarul Michel Guerard s-a casatorit cu proprietara hotelului, Christine Barthelemy. Michel a inventat atunci conceptul de Grand Cuisine Minceur, un stil de gatit sanatos, menit sa ii ajute pe cei veniti la tratament sa piarda din greutate, dar sa se bucure in continuare de cele mai rafinate gusturi. 

Preparat "semnatura": Ou cu caviar

Pretul unui meniu de degustare cu 5 preparate: de la 263 EUR

 

Georges Blanc

(Vonnas, Franta) - detine 3 stele Michelin din  1981

Familia Blanc a avut trei generatii de femei care au condus bucataria acestui restaurant din 

Vonnas pana cand, in 1981, la conducerea lui a venit Georges Blanc. A castigat rapid trei stele Michelin, precum si numeroase distinctii in celalalt ghid culinar al Frantei - Gaut Millau, iar acum este Comandat al Legiunii de Onoare - cea mai inalta distinctie din Franta.

Preparat ”semnatura”: Pui de Bresse cu smantana si zbarciogi

Pretul unui meniu de degustare cu 7 preparate: 225 EUR

 

Waterside Inn - 1985

(Bray, Marea Britanie) - detine 3 stele Michelin din 1985

In 2010, Waterside Inn a devenit primul restaurant din afara Frantei care si-a retinut toate cele trei stele Michelin timp de 25 de ani. Desi situat in Marea Britanie, restaurantul a fost deschis de doi francezi - Albert si Michel Roux, cunoscuti pentru un alt restaurant cu 3 stele Michelin - Le Gavroche din Londra. Astazi, bucataria de la Waterside Inn este condusa de Alain Roux, fiul lui Michel.

Preparat "semnatura": Rata coapta la protap, pere caramelizate si piure de cartofi

Pretul unui meniu de degustare cu 6 preparate: de la 167.5 lire sterline

Pe acelasi subiect