Vara este un sezon in care te bucuri din plin de legume si fructe la preturi bune, in timp ce in sezonul rece este dificil sa gasesti alimente proaspete si ieftine. Cand pui la pastrare alimente acasa, ai un control mai bun asupra a ceea ce mananci si eviti semipreparatele cu adaosuri ascunse. Iata care sunt felurile in care poti pastra mancarea comod si sigur:

Congelarea este cea mai folosita metoda de pastrare a alimentelor. Ce trebuie neaparat sa stii 

Congelarea este metoda care pastreaza cel mai bine vitaminele si elementele nutritive ale alimentelor, potrivit nutritionistilor. Dezvoltarea microbilor este oprita prin inghetare, iar alimentele isi pastreaza gustul si culoarea intacte.

Ce poti congela? Aproape orice: legume, fructe, verdeata, carne, peste, sucuri de fructe. In privinta legumelor, e recomandat sa le blansezi (sa le treci prin jet de apa calda), sa le scurgi si apoi sa le portionezi in pungi.

lada frigorifica buna e cel mai inteligent mod sa congelezi alimentele. Lazile au diverse capacitati (in functie de nevoile tale) si, spre deosebire de congelatorul frigiderului, care se umple imediat, sunt foarte incapatoare. Si inca ceva: cand ai o lada, poti cumpara cantitati mai mari de alimente sau produse la reducere, pentru a menaja bugetul familiei.

Pur si simplu le portionezi si le ingheti si faci economii mai mari decat daca ai cumpara la suta de grame. Iar pentru o familie foarte ocupata, e mult mai usor sa gatesti mai multe feluri de mancare pentru o saptamana in avans, de exemplu, si apoi sa le poti decongela oricand vrei sa le consumi.

Conservarea

De ce sa le cumperi de la supermarket, cand poti sa le faci chiar tu in casa? Mamele si bunicile noastre folosesc de zeci de ani conservarea. Poti pastra la borcan legume, fasole, mazare, peste marinat, sucuri, compoturi, sosuri, dulceturi si multe altele.
Conservarea la borcan e ideala pentru alimentele cu aciditate mare si continut ridicat de apa, asa cum e cazul fructelor si al legumelor.

Reteta de conservare poate varia, in functie de alimente, insa, dupa ce ai inchis borcanul, e absolut necesar sa il sterilizezi prin fierbere, pentru a distruge microorganismele. Durata de sterilizare depinde de gramajul borcanului si de continut. Pentru un borcan de 400 de grame, de exemplu, sterilizarea dureaza in jur de 10 - 15 minute.
Pentru alimentele cu grad scazut de aciditate, asa cum este cazul carnii, conservarea optima necesita sterilizare prin presare, la temperatura de 115 de grade Celsius.

Daca sterilizezi corect borcanele cu alimente, nu e nevoie sa adaugi niciun fel de conservanti. Acestea se vor pastra bine mult timp (luni si chiar ani) la loc uscat si racoros. Ai grija insa sa nu consumi niciodata o conserva al carei capac s-a umflat sau daca vezi ca a patruns aer si alimentele au mucegait la suprafata!

Uscarea 

Uscarea este alta metoda de pastrare care nu implica procese complicate sau conservantiPrin uscare, se elimina apa din alimente, fapt care impiedica dezvoltarea microorganismelor, ce nu pot supravietui in lipsa ei.

Ce poti sa usuci: fructe dulci si coapte (mere, struguri, caise, banane), rosii, mazare, ciuperciFructele uscate au un continut mare de zahar, asa ca sunt un bun inlocuitor al dulciurilor, insa trebuie consumate cu moderatie, pentru ca au multe calorii si cresc glicemia repede.

Mai poti usca si ierburi aromatice (cimbru, busuioc), care prin uscare vor fi de 3 sau chiar 4 ori mai puternice ca aroma, spun specialistii.

Tine insa cont ca, spre deosebire de congelare, prin uscare alimentele isi pierd o mai mare parte a nutrientilor.

Cum poti usca alimente? Fie la soare, (nerecomandat pentru ierburi, care isi pierd din culoare si calitate), fie agatand alimentele in locuri racoroase si bine ventilate sau, cel mai simplu, cu ajutorul unui aparat de deshidratare.

Un ciclu de uscare a legumelor sau fructelor la aparatul de deshidratare dureaza cateva ore (intre 1 si 6 ore). Dupa uscare, alimentele uscate trebuie ambalate si pastrate la loc uscat si racoros

Tu ce alte metode de pastrare a alimentelor pentru mai mult timp folosesti?