Pieptul de pui este preferat adesea pentru ca este un aliment consistent si se gateste repede. Problema este ca adesea ni se intampla ca pieptul de pui sa iasa prea uscat. secretul unui piept de pui moale si suculent nu sta atat in ingrediente cat in tehnica marinarii

Exista sute de feluri de marinade, dar, in general, toate respecta aceeasi combinaţie, adica sunt un amestec lichid de uleiuri, acizi si condimente. Marinadele pentru pieptul de pui nu vor face excepţie si vor conţine si ele ulei, un acid si condimente.

1. Ulei
Uleiurile sunt folosite la marinare pentru ca multe ierburi aromatice si condimente nu sunt solubile in apa, ci doar in ulei. De asemenea sunt apreciate si pentru gustul lor (de masline, de nuca etc) Totodata, ajuta carnea sa nu se lipeasca de gratar.

2. Condimente
Pentru pieptul de pui, eu va recomand un condiment, maxim doua. Dupa gustul vostru. Puteţi sa folosiţi atat ierburi aromatice proaspete cat si uscate. se potrivesc: oregano, cimbru, rozmarin, busuioc, menta, cimbrisor, ghimbir. aveţi insa grija sa nu puneţi prea mult, pentru ca riscaţi sa nu mai simţiţi apoi alte gusturi.

3. acizi
acidul adaugat in marinada poate fi suc de fructe (lamaie, mere, ananas, portocala etc), oţet, oţet balsamic, vin, bere. acidul va fragezi carnea dar se adauga cu moderaţiune pentru ca poate da un gust foarte puternic. Vom pune maxim 20 la suta.

ingredientele se amesteca cat se poate de bine si se toarna peste carne. se maseaza carnea cu amestecul obţinut, apoi se acopera si se pastreaza la frigider, minim jumatate de ora, de preferat aproximativ 2-3 ore.

Timpul de marinare minim in funcţie de marime:
- bucaţi mici pentru frigarui- minim 30 de minute
- bucaţi de marime medie subţiri pt gratar- minim 1 h
- piept de pui intreg cu sau fara os pentru friptura- minim 3 ore

Timpul maxim de marinare
- 12 h, obligatoriu la frigider.