Tortul din cozonac cu ciocolata, frisca si rom

Ingrediente

1 cozonac de casa

500 ml apa

3 linguri de zahar

arome: esenta de rom, vanilie, portocale

500 ml frisca lichida

Pentru crema ganache de ciocolata:

250 grame ciocolata amaruie

200 ml frisca lichida

50 grame unt moale

Pentru a reconditiona cozonacul ramas dupa sarbatori, blatul trebuie însiropat.

astfel, se pun la încalzit într-un ibric 500 ml apa cu 1 lingura de esenta de rom, vanilie si 3 linguri de zahar. se amesteca bine pe foc, pana ce zaharul se topeste, apoi se lasa deoaprte siropul. Daca cozonacul are frcute confiate, puteti folosi esenta de portocale si vanilie în loc de rom si un pic de coaja de lamaie sau portocala.

Pentru a lega blatul de cozonac vechi, se face o crema de vanilie sau ciocolata de tip ganache.

Rupe ciocolata amaruie si amesteca bucatile putin cu untul moale, la temperatura camerei.

Pune frisca lichida pe foc si cand este fierbinte, toarna peste ciocolata si unt si amesteca viguros cu un tel. se da crema la rece cateva ore. Daca o bateti cu mixerul electric, culoarea va fi prea deschisa, dar depinde de gust.

Se bate frisca lichida cu putin zahar, daca nu este deja îndulcita si se lasa deoaprte.

Se taie cozonacul pe lung în doua sau trei felii lungi egale, dupa gust. Partea cea mai de sus se pune pe un platou cu coaja în jos. se însiropeaza bine blatul de cozonac cu circa o treime din siropul aromat racit. se pune un strat de ganache de ciocolata. se pune urmatorul blat si se însiropeaza cu grija, apoi se mai pune ganache, respectiv frisca, în functie de cate straturi are tortul de cozonac.

Se orneaza cu frisca, jumatati de nuci, ciocolata razuita sau bomboane si cirese confiate si se serveste de la frigider.