Un nou studiu publicat in Environmental Science & Technology a avut in vedere analizarea grupului compuşilor din fluor (PFC) din care sunt facute ambalajele unor alimente, relateaza Science Daily.

 Cercetatorii au descoperit mai mult de 400 de mostre de ambalaj alimentar şi au gasit un numar de compuşi chimici pe baza de fluor care sunt cunoscuţi pentru capacitatea de a contamina mancarea şi de a fi ingeraţi şi acumulaţi in corp. 

Graham Peaslee, un profesor la fizica nucleara experimentala de la Universitatea Notre Dame, care a aprticipat la acest studiu, a menţionat ca „[PFC] este un chimical foarte persistent. […] Ajunge in sange, ramane şi se acumuleaza acolo. Exista boli care sunt corelate cu el, deci nu vrem acest grup de chimicale aici [in ambalaje]”.

Echipa a folosit o tehnica noua bazata pe spectroscopie cu radiaţii gama care detecteaza substanţe precum fluorul. Accesibilitatea (şi ca preţ) acestei tehnici a dus la un studiu amanunţit, iar pe viitor exista posibilitatea sa fie o tehnica des intalnita in a detecta chimicalele din mostre solide.

Acest grup de substanţe a fost asociat in trecut cu boli precum cancerul la rinichi şi la testicule, boli ale glandei tiroide, greutatea scazuta a nou-nascuţilor şi disfuncţii ale sistemului imunitar la copii.

Peaslee mai adauga şi faptul ca „aceste chimicale nu sunt biodegradabile. Nu se dezintegreaza in mod natural. Persista in mediu pentru o lunga perioada de timp”.

Au fost adunate mostre de la 27 de restaurante de tip fast-food, inclusiv McDonald’s, Burger King, Chipotle, Starbucks ş.a din mai multe zone din Statele Unite. Aceste ambalaje nu au inclus şi containerele de carton de la mancarea chinezeasca sau cutiile de pizza.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca lanţurile de restaurante nu erau conştiente de componenţa ambalajelor, fiind ca un apel de trezire pentru aceste companii sau, cel puţin, aşa se spera.