Un nou studiarata insa ca nici prea putina sare nu e de doritavand aceleasi urmari. Cand sarea e in cantitatinsuficientaapar crampele musculare, obosealaametelile si chiar convulsiile, cele mai grave efecte fiind cele care au reiesit in urma acestui studiu. Durerea de cap, ameteala si lesinul sunt semnele care prevestesscaderea tensiunii arteriale.

Studiul realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea canadiana McMaster a aratat ca singurii care trebuie sa-si faca griji de pe urma consumului de sare sunt hipertensivii. Cercetarea realizata pe un esantion de peste 130.000 de oameni din aproape 50 de tari de pe intreg globul a aratat ca, in restul cazurilor, sarea este benefica, lipsa ei putand avea urmari la fel de serioase ca prezenta ei in exces, informeaza ziare.com, care citeaza CBC.

Pana acum medicii recomandau intre 3,5 – 4 grame de sare pe zi. studiul de fata arata ca daca se scade sub 3 grame de sare pe zi, creste riscul de boli de inima si atac cerebral. autorul studiului, andrew Mente, a explicat concluzia cercetarii, ce unora poate parea paradoxala. Potrivit acestuia, o cantitate prea mica de sare nu are efect doar asupra tensiunii, ci si asupra unor hormoni benefici organismului.

Sarea este esentiala organismului, asa cum sunt apa si aerul. sarea asigura o cantitate optima de sange, mentinand in echilibru apa din organism. in plus, este cruciala pentru bataile inimii si digestie. Cand sarea e in cantitate insuficienta, apar crampele musculare, oboseala, ametelile si chiar convulsiile, cele mai grave efecte fiind cele care au reiesit in urma acestui studiu.

Durerea de cap, ameteala si lesinul sunt semnele care prevestesc scaderea tensiunii arteriale. Fara tratament riscam un accident vascular cerebral, un edem cerebral, un infarct miocardic, hemoragia interna nefiind nici ea de neglijat. tensiunea arteriala mica este cunoscuta ca hipotensiune.

“Sunt anumite persoane , in special de sex feminin, la varste tinere, pentru care o valoare de 90 mmHg nu este iesita din comun si este foarte bine tolerata. in alte situatii insa, hipotensiunea trebuie sa ne preocupe, pentru ca ea poate trada instalarea unor afectiuni de natura hormonala.

In cazul in care hipotensiunea apare la o persoana cu hipertensiune, ca urmare a supradozajului tratamentului sau deshidratarii prin diaree, varsaturi sau transpiratii excesive din cauza caldurii , un tratament prompt si adecvat este necesar . in astfel de situatii, riscul de aparitie a atacului cerebral sau cardiac sunt mari.

Cand avem hipotensiune, simtim o stare de slabiciune, pete negre in campul vizual si o durere de cap brusc aparuta. in final, apare lesinul propriu-zis. Ca si masura, se indica intinderea la orizontala, problema putand fiind rezolvata prin aceasta manevra. se recomanda o alimentatie mai bogata in sare, aportul corespunzator de lichide si un pahar de vin rosu pe zi”, subliniaza Claudiu Chivu, medic primar in chirurgie cardiovasculara.