Consumate crude, semintele fructelor si legumelor sunt adevarate medicamente naturiste, iar romanii sunt campioni la rontaitul lor, cu precadere cele de floarea-soarelui si de dovleac.

Publicat:18.04.2018, 10:37

Semintele sunt, în mod real, leacuri valoroase pentru diferite afectiuni. În traditia veche romaneasca, semintele erau considerate pastratoarele vietii, lucru demonstrat si de cercetarile moderne care au aratat ca, înainte de a se transforma în plante verzi, semintele contin energii uriase si substante benefice pentru organism. terapia cu seminte nu presupune consumul exclusiv al acestora, ci în combinatie cu un regim sanatos bazat pe legume si fructe.

Pentru a fi eficiente terapeutic, semintele se mananca neprajite. Prin preparare termica, este distrusa cea mai mare parte a proprietatilor lor terapeutice.

Din seminte se pot prepara si remedii sub forma de pulberi, tincturi, uleiuri, macerate sau cataplasme.

Mai trebuie stiut ca semintele, desi par uscate si moarte, sunt organisme vii, bogate în nutrienti. De aceea, semintele consumate între mese, în locul gustarilor, pe langa rolul extrem de benefic, sunt si satioase. Nu întamplator, terapia cu seminte este inclusa în regimurile dietetice.

Nutritionistii japonezi pun semintele de dovleac pe primele locuri în tabelul produselor alimentare, deoarece contin 36-52% grasimi, vitamine si microelemente, mai ales zinc.

sunt recomandate în bolile prostatei, în constipatie si balonare. sunt diuretice, întaresc muschiul cardiac, tonifica rinichii, ajuta la cresterea parului, regleaza colesterolul, elimina metalele grele din organism. au si rol adjuvant în cancer, leucemie, scleroza sau diverse boli greu vindecabile.

Pentru tratarea acestor afectiuni, se prepara un lapte de dovleac, dintr-un pahar de seminte pisate într-un vas de ceramica sau sticla si trei pahare de apa clocotita.

se strecoara, se stoarce bine terciul si se bea lichidul obtinut, de trei ori pe zi, cate o jumatate de pahar, înainte de masa.

În cosmetica, semintele de dovleac sunt folosite pentru împrospatarea tenului. semintele crude se piseaza bine, se amesteca în apa clocotita, pana se obtine o pasta omogena, de consistenta unei smantani groase, care se aplica pe fata, timp de 15-20 de minute, apoi se clateste cu apa.