S-a intamplat in Brazilia, in 2014, cand o cina a familie Souza, la care a  fost invitata toata familia, a devenit o tragedie, dupa ce masa pregatita s-a dovedit a fi facuta cu un peste balon, una dintre cele mai otravitoare vietuitoare din lume. 

 Familia primise pestele de la un prieten care fusese la pescuit si l-au prajit imediat, fara a incerca sa identifice pestele. In plus, au invitat toti membrii la masa, iar acum, scrie Evening Standard, 11 persoane se afla in stare grava la spital, inclusiv patru copii cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani. 

Cristiane Souza, mama familiei, care a "scapat" mai usor decat restul membrilor, a explicat ca acestia au inceput sa vomite imediat cum au gustat pestele, apoi le-a amortit fata si paralizia le-a cuprins intregul corp. "A trebuit sa ii caram pe fiecare pana la masina si apoi la spital". Bunica acesteia a adaugat: "Am pus pestele prajit pe masa, in curte si toata lumea a inceput sa manance. Chiar spuneau cat de delicios este". 

PESTELE BALON este numit in Japonia fugo. Otrava sa este numita "tetrodotoxina", o neurotoxina normala – efectele sale analgezice sunt de 160.000 de ori mai puternice decat cele ale cocainei. Daca mancati PESTELE BALON, puteti simti o usoara senzatie placuta, provocata de tetrodotoxina – iar in Japonia bucatarii care prepara fugo trebuie sa aiba licenta. Chiar si asa, uneori exista cazuri mortale sau persoane care ajung in stare grava, ca urmare a consumului de fugo. Toxina coboara temperatura corpului si a sangelui, provocand o coma profunda.