Studiul a fost publicat in numarul 5 din iunie al revistei “Celula Stem Celula” („Cell Stem Cell”), de catre cercetatorii de la Universitatea din California de Sud. Studiul arata ca perioadele de post prelungit protejeaza sistemul imunitar contra deteriorarii si stimuleaza regenerarea acestuia. Cercetatorii au concluzionat ca postul determina celulele stem sa treaca dintr-o stare latenta in una de reinnoire.

Teste clinice pe oameni au fost efectuate pe pacienti aflati in chimioterapie. Acestia s-au abtinut de la mancare perioade lungi de timp, ceea ce a dus la o scadere a numarului de celule albe. La soareci, perioadele de post au determinat „o activare a procesului de regenerare, prin modificarea mesajelor transmise de celulele stem hematopoietice, responsabile de regenerarea sangelui si a sistemelor imunitare.”

“Nu ne-am asteptam ca postul prelungit sa aiba un efect atat de remarcabil in promovarea regenerarii celulelor stem din sistemul hematopoietic. Cand te abtii de la mancare, organismul incearca sa economiseasca energie, iar unul dintre lucrurile pe care le face este sa recicleze celule imunitare care nu sunt necesare, in special pe cele deteriorate. Ceea ce observam atat la oameni cat si la animale, este ca celulele albe scad ca numar in timpul postului prelungit. Cand incepem sa mancam din nou, celulele de sange revin si ele. ”– Valter Longo, unul din autorii studiului.

Pentru ca postul scade semnificativ numarul de celule albe, acest lucru declanseaza regenerarea celulelor noi imunitare cu celule stem. Mai important este ca se reduce enzima PKA, care a fost asociata cu imbatranirea, progresia tumorilor si cancerul. De asemenea, merita mentionat ca postul a ofreit protectie si impotriva toxicitatii intr-un test clinic pilot, in cadrul caruia pacientii au tinut post 72 de ore inainte de chimioterapie.

“Chimioterapia are multe efecte secundare asupra sistemului imunitar. Rezultatele acestui studiu arata ca postul poate ameliora o parte din efectele negative ale chimioterapiei.”,  Tanya Dorff, co-autor.

Postul este o traditie ce se intalneste in multe culturi, de la cele indiene pana la cele budiste, dar si multe altele si nu trebuie confundat cu flamanzirea.

Este un proces de abtinere si autocontrol de la mancare care, in acelasi timp, trebuie facut in mod corect. Exista mai multe tipuri de post: postul traditional, postul intermitent, postul cu sucuri, postul cu apa, toate avand propriile beneficii, cu conditia sa fie respectate si tinute in mod corespunzator.