Un stil de viata sanatos este asociat cu o probabilitate mai mica de accident vascular cerebral. Cele mai multe dintre aceste alimente au in mod natural un continut scazut de grasimi si calorii.

Legumele sunt surse importante de multe substante nutritive, inclusiv potasiu, fibre dietetice, acid folic, vitamina a si vitamina C. includerea in alimentatie a fructelor, legumelor si cerealelor integrale reduce riscul de boli de inima, inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral, protejeaza impotriva unor tipuri de cancer, combatand obezitatea si diabetul de tip 2. Consumul de legume si fructe bogate in potasiu poate scadea hipertensiunea arteriala si poate reduce riscul de litiaza renala.

6 reguli de aur pentru consumul legumelor

Pe ce se bazeaza faima legumelor?

Chiar asa: sunt legumele atat de sanatoase pe cat se spune? Doar sunt compuse, in majoritate, in principal din apa. adevarat, dar ”restul” componentelor – multe vitamine, minerale, fibre si substante vegetale secundare – fac din ele un rezervor de sanatate.

”Ele sunt, pentru noi, cea mai importanta sursa de vitamina C, vitamine din grupa B si betacaroten. Ultimul (o faza premergatoare a vitaminei ase gasestiaproape toate legumele, dain mod speciain morcovi, varza alba si spanac. O cantitatimportanta de vitamina C ne-o ofera ardeiul gras, varza creata sibroccoliiasubstantele vegetale secundare, atat de importante pentru sanatatea noastra, care confera plantelor aroma, culoare si gustsunt prezente – in cantitati diferite – itoate legumele. asupra noastra ele au un efect antibacterian, intaressistemul imunitasau pot preveni imbolnavirea de cancer” (”Retete naturiste”).

Sunt mai proaspete cand sunt… congelate?

avem un veritabil cult al legumelor ”proaspete”. Pe cele congelate sau conservate le toleram, de bine, de rau, mai mult in sezonul rece sau cand nu mai avem timp/chef sa dam fuga pana la piata. Or, ”proaspat” echivaleaza uneori (dar noi nu stim, de unde sa stim cand nu ni se prea spune?) cu ”sarac in nutrienti”. Leguma proaspata este cea culeasa de tine direct din gradina sau culeasa, sub privirile tale, de catre producatorul agricol care te aprovizioneaza. Pentru ca, o data ce a facut un drum lung, din gradina pana la piata si a te-a mai si asteptat niste zile sau saptamani intr-un sac, sub taraba, leguma numai proaspata nu mai e. Plictisiti de asteptare, buna parte din nutrientii ei si-au luat talpasita.

Concluzia? Asa cum sustin nutritionistii, legumele congelate pot fi chiar mai bune decat cele ”proaspete”. Pentru ca procesul congelarii presupune fierberea sau oparirea si congelarea legumelor la cel mult trei ore dupa ce au fost culese. in acest fel, incarcatura de vitamine ramane intact.

Rosiile din conserva sunt mai sanatoase?

Licopenul, constituent de baza al tomatelor, cel care le confera culoarea rosie, este una din substantele nutritive asimilate in organism doar dupa incalzirea legumelor – subliniaza expertii elvetieni. Ei sustin ca, la testarea conservelor de rosii (de obicei, legumele sunt incalzite inainte de a fi conservate), s-a ”depistat” o cantitate dubla de licopen comparativ cu cea din rosiile proaspete.

Licopenul si vitamina K din varza, care rezista eroic la temperaturi mai ridicate, fac insa figura aparte in marea familie a vitaminelor care pierd, in lichidul fierbinte, peste 50% din vitamine (in special vitamina C) si multe minerale.

Legumele autohtone sunt cele mai bune

Sunt, pentru ca absorb energia specifica locului si o transmit oamenilor locului, ca intr-un sistem de vase comunicante. sunt mai bune si pentru ca, ”nascandu-se” si ”traind” aici, aproape de noi, ajung mai proaspete si numai bine coapte pe masa noastra. in schimb, semenele lor cultivate pe meleaguri indepartate sunt uneori recoltate noaptea, ca sa nu se strice pe drum. si, chiar daca se coc pe traseu, nutrientii valorosi nu mai apuca sa se formeze.

Alt atu al legumelor romanesti este continutul mai mic (sau zero) de substante toxice, dat fiind ca in gospodariile taranesti, destul de modeste pentru a-si permite sa investeasca in chimicale scumpe, se mai foloseste inca ingrasamantul natural.