De aceea imaginile infatiseaza adesea mirii si miresele acelor timpuri incoronati cu coroane de oregano, aceasta fiind o larg raspandita traditie. Desi oregano este popular in bucataria mediteraneana, in alte parti ale lumii precum si in Romania acesta este cunsocut mai mult ca un condiment.

Acest lucru ii face o mare nedreptate acestei plante medicinale, intrucat astazi stim ca oregano contine vitaminele A, C, E si K, dar si fibre, folat, fier, magneziu, vitamina B6, calciu si potasiu. In plus, oregano, care este uneori numit maghiran salbatic (si este strans inrudit cu maghiranul dulce, propriu-zis ), contine substante fitochimice puternice, care furnizeaza numeroase beneficii pentru sanatate.

Oregano :5 beneficii de sanatate

1. Antioxidanti pentru sprijinirea sistemului imunitar
Un agent activ din oregano este acidul rozmarinic, care este un puternic antioxidant ce ar putea sprijini sanatatea sistemului imunitar. Oregano are una dintre cele mai inalte evaluari ale activitatii antioxidante, cu de 42 de ori mai mult decat efectul antioxidant al merelor. Potrivit unui studiu:

“… aportul alimentar de ierburi [inclusiv oregano] ar putea… contribui semnificativ la aportul alimentar total al antioxidantilor de origine vegetala, si ar putea fi o sursa chiar mai buna de antioxidanti alimentari decat multe alte grupe de hrana, precum fructele obisnuite, cele de padure, cerealele si legumele.”

2. Antifungic, antibacterian si ar putea chiar sa omoare MRSA (stafilococul auriu multiplu rezistent la antibiotice)
Carvacolul si timolul, doua substante fitochimice din oregano sunt antimicrobiene puternice. Cercetarile au aratat ca uleiurile esentiale din oregano ar putea omori patogenul transmis alimentar Listeria si supermicrobul MRSA (facandu-l o suplimentare folositoare la sapunurile de maini si dezinfectante). Potrivit unuia dintre cercetatorii implicati in studiul MRSA:

“Am facut cateva teste preliminare si am descoperit ca uleiul esential din oregano omoara MRSA la o dilutie 1:1000. Testele arata ca uleiul omoara MRSA atat ca lichid, cat si ca vapori, si activitatea lui antimicrobiana nu este diminuata prin incalzirea lui in apa clocotita.”

Studiile au mai gasit ca uleiurile esentiale de oregano sunt folositoare impotriva anumitor specii de Candida.

3. Proprietati anti-inflamatorii
Oregano contine beta-cariofilen (E-BCP), o substanta care inhiba inflamatiile si ar mai putea fi benefica si pentru afectiuni incluzand osteoporoza si arterioscleroza, ca si sindromul metabolic.

4. Util pentru infectiile cailor respiratorii superioare
Oregano mai are potential si pentru activitate antivirala. Un spray ce contine uleiuri aromatice esentiale din cinci plante, inclusiv oregano, poate alina „imediat” in mod semnificativ simptomele la cei cu infectii ale cailor respiratorii superioare.

Daca ajungi la pat cu o viroza sau raceala, uleiul de oregano poate si el sa fie util. In general cu cat este mai inalta concentratia de carvacrol, cu atat este mai eficient uleiul. Interesant, oregano incurajeaza producerea de transpiratie ca un mod de detoxifiere, si ingerarea lui ar putea ajuta corpul sa scape de mucusul nedorit din plamanii tai.

5. Efecte de lupta anti-cancer
Extractul de oregano s-a aratat ca „ducand la oprirea cresterii si la moartea celulara intr-o maniera depinzand de timp si doza” la celulele canceroase ale colonului. O substanta fitochimica din oregano, carnosolul, a fost „evaluata in ce priveste proprietatile anticancerigene la cancerele la prostata, san, piele, leucemie si de colon, cu rezultate promitatoare”.