Este vorba despre preparatul numit „chiftele din fasole boabe cu garnitura din orez”, aşa cum se regaseşte el in volumul „Mancaruri şi dulciuri de post”, publicat de prezbitera Garoafa Coman in anul 1994, la Editura Bizantina.

Ingrediente (pentru patru porţii)

Doua cani de fasole boabe
2-3 felii de franzela
O cana de orez
O ceaşca de ulei
Doua cepe
5-6 caţei de usturoi
Un morcov
Un pastarnac
Doua frunze de dafin
O legatura de marar
O legatura de patrunjel
50 grame de faina
Sare, cimbru (dupa gust)

Mod de preparare

Se fierbe fasole dupa procedura obişnuita. Dupa ce se schimba prima apa, se pun morcovul, pastarnacul şi ceapa, evident tocate. Se adauga cele doua frunze de dafin şi se sareaza dupa gust. Cand fasolea este bine fiarta se scurge de zeama (Atenţie! Nu aruncaţi zeama, pentru ca o sa va trebuiasca) şi, intr-un bol, se adauga painea (inmuitata cu ceva zeama de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mararul şi patrunjelul tocate. Se amesteca bine compoziţia, apoi se da totul prin maşina de tocat (sau la un blender, cine are).

Compoziţia se modeleaza apoi sub forma de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (daca le faceţi plate, caz in care grosimea trebuie sa fie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin faina şi se prajesc in uleiul foarte bine incins. Din restul de zeama ramasa de la fiertul fasolei se prepara o garnitura din orez. Proporţia ar fi de trei cani de zeama la o cana de orez.