Pentru preparare avem nevoie de carne de gaina (copane, piept de gaina), 2 cani de apa, 2 cesti de vin alb de calitate, 1 lingurita de sare, 1 lingurita de cimbru macinat, 2 lingurite de piper boabe, 1 lingurita de piper macinat, 2 linguri de ulei. 

Carnea se curata, se spala si se portioneaza dupa preferinta in bucati, sau pulpele se pot lasa intregi iar pieptul se taie pe jumatate. Daca prepari o friptura pentru 2 persoane lasa pulpele intregi. Carnea se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si cimbru macinat, se stropeste cu putin ulei si se maseaza bine pana cand a fost in totalitate unsa si condimentata. 

Se asaza frumos intr-o tava de cuptor unsa cu ulei, se adauga apa cat sa le acopere in proportie de 90%, se pun cateva boabe de piper boabe, facem friptura de gaina la cuptor, cum se face friptura de gaina, retete fripturi de casa, retete fripturi la cuptor, se acopera tava cu hartie de copt sau folie de aluminiu si se coace in cuptorul incins timp de 60 de minute. Asa arata dupa 60 de minute.

Dupa acest timp se scoate tava din cuptor si se intoarce carnea pe cealalta parte, se acopera si se da iar la cuptor pentru inca 60 de minute. Asa arata dupa 120 de minute.
La final se intoarce iar carnea, se stropeste cu vin si se baga iar la cuptor neacoperita ca sa se rumeneasca inca 20 de minute. Asa arata dupa 160 de minute.

Eu am facut friptura intr-o tava de ceramica la o temperatura de 200 de grade, se poate face in timp si mai scurt la o temperatura de 250 de grade fara probleme. Mancarea se serveste calda cu orice garnitura ne place, salate, cartofi prajiti, muraturi, etc.
Friptura de gaina, o friptura la cuptor delicioasa din carne de gaina de tara sanatoasa, o mancare romaneasca gustoasa, un preparat romanesc din bucataria traditionala romaneasca specific indeosebi zonelor rurale unde se cresc pasari in gospodarii. 
     
Reteta de friptura de gaina ne este recomandata de preparatedevis.ro