Ingrediente:

Poti folosi orice legume doresti, in functie de preferintele tale: castraveti, morcovi, varza alba, varza rosie, radacina de telina si frunze de telina, sfecla rosie, gogonele, conopida, dovlecei, usturoi, hrean, ardei iute etc.
- legumele se spala in apa rece si se lasa sa se scurga de apa
- varza, conopida, telina, sfecla rosie, se taie in felii
- se ia un borcan de sticla, spalat si uscat in prealabil, se aseaza pe fundul lui condimente specifice muraturilor: piper negru boabe, foi de dafin, boabe de mustar, inflorescenta de marar uscat, hrean
- se aseaza legumele in straturi, alternandu-le intre ele
- cand ati umplut borcanul, asezati deasupra frunze de telina care sa acopere legumele sau frunze de visin.

Cum se pregateste saramura:
Saramura pentru muraturile asortate de vara se prepara cu apa rece si sare grunjoasa, fara sa se opareasca legumele.
- la 1 litru de apa rece se pune 1 lingura cu varf de sare grunojasa
- se amesteca bine pana se dizolva sarea
- cu un polonic se pune peste legume in borcan, pana ce acestea vor fi acoperite in intregime
- borcanul se acopera cu o farfurioara si se lasa sa se odihneasca 1 zi
- dupa ce legumele se vor inmuia putin, le mai presati in borcan sa se aseze mai bine si se mai completeaza cu saramura daca e cazul
- se inchide borcanul cu un capac sau cu o folie si se lasa in loc insorit, fara sa se miste sau agite
- este posibil ca in timpul murarii, in primele zile, saramura sa dea pe afara, preventiv poti pune borcanul intr-o farfurie mai adanca

Cand sunt gata muraturile:
In aproximativ 6-7 zile muraturile vor fi gata, poti incerca de test una. Cand saramura incepe sa se limpezeasca este un alt indiciu ca muraturile sunt gata.
SFAT: Odata ce ai inceput sa consumi din ele, pastreaza borcanul la frigider, pentru ca se vor strica foarte repede daca le lasi in soare.
Cand saramura incepe sa se tulbure este semn ca trebuie sa scoti muraturile ramase din zeama si sa le pastrezi intr-un castron, acoperite, in frigider. Altfel, se vor inmuia si vor putrezi.