Exista foarte multe tipuri de medicamente care, impreuna cu alcoolul, pot da organismul peste cap: antibiotice, antidepresive, analgezice, medicamentele pentru diabet, medicamentele pentru inima etc. Reactiile adverse ale consumului de alcool atunci cand iei astfel de medicamente pot fi: greata, diaree, ameteli, dureri de cap, somnolenta, inrosirea pielii, palpitatii, dureri de stomac etc.

Daca iei medicamente, o faci pentru ca ai o problema de sanatate, iar alcoolul nu este un produs care sa ajute in procesul de vindecare, dimpotriva. In afara de faptul ca poate diminua efectul medicamentelor, el reduce capacitatea de functionare a ficatului si perturba orarul de somn. Chiar daca ai impresia ca dormi adanc dupa ce consumi alcool, adevarul este ca somnul este unul foarte superficial - de aceea, de multe ori, te trezesti foarte obosita dupa cateva pahare de alcool.

Chiar daca nu iei medicamente, alcoolul este un produs iritant pentru stomac, iar cei care sufera de gastrita stiu deja cat de neplacute sunt efectele secundare ale consumului de alcool. Atunci cand iei anumite medicamente, mucoasa stomacului este mult mai sensibila si pot aparea rani la nivelul ei daca bei alcool. In cele mai grave cazuri, poate avea loc o sangerare la nivelul stomacului, atunci cand alcoolul este combinat cu analgezice.

Daca iei antidepresive, este foarte important sa nu consumi alcool, nici macar in cantitati mici. Atat pastilele, cat si alcoolul incetinesc sistemul nervos, ceea ce rezulta intr-o memorie slaba si o gandire cu mult incetinita. Acesta este si motivul pentru care antidepresivele iti creeaza stari de somnolenta si probleme de concentrare. Alcoolul scade nivelul de serotonina din creier, care deja este foarte scazut atunci cand ai depresie, asa ca pana si o cantitate mica poate sa fie foarte daunatoare.

Atunci cand bem alcool, ficatul isi aduna toate fortele pentru a-l elimina din organism, ceea ce inseamna ca raman mai putine resurse pentru procesarea altor substante, printre care si medicamentele. Multe pastile au un efect negativ asupra acestui organ si acest efect este amplificat in combinatie cu alcoolul. Daca tratamentul pe care il faci prezinta reactii adverse, precum cresterea trigliceridelor, de pilda, consumul de alcool poate sa creasca substantial riscul de a face pancreatita acuta, o conditie care poate fi chiar fatala, conform divahair.ro.