Este un caz fara precedent, un tribunal italian considerand mirosul de prajeala drept "o hartuire olfactiva" a vecinilor. Curtea Suprema a confirmat sentinta tribunalului considerand ca mirosul excesiv de prajeala, care inunda spatiile comune, poate fi considerat infractiune si este pasibil de amenda, conform Agerpres.

In codul penal italian erau deja incluse comportamentul antisocial si interdictia de a arunca lucruri, dar sentinta Curtii Supreme prevede ca masura sa fie aplicata si in cazul "hartuirii olfactive". Tribunalul a trimis un reprezentant pentru a evalua daunele provocate de miros si care a considerat ca "toleranta normala" a fost excedata.

Prin urmare, proprietarii Roberto V. si Maria P., de 78 de ani, au fost sanctionati deoarece si-au deranjat "olfactiv" vecinii. In legislatia italiana a fost inclus si excesul de aburi, gaz, fum si miros ca infractiune, care va fi sanctionata in intreaga tara cu amenzi de intre 1.000 si 2.000 de euro.

Plangerile vecinilor dateaza de multi ani, primul denunt impotriva acestei familii fiind depus in 2011, dar a fost nevoie sa treaca prin doua tribunale pana la stabilirea mirosului excesiv de prajeala ca infractiune. Cei vinovati locuiesc la parterul unui bloc din orasul Monfalcone, din provincia Gorizia (nordul Italiei).

Potrivit vecinilor de la etaj, pe aerisirea din bucataria acestei familii iesea constant fum si miros care inunda intreaga cladire cu o duhoare gretoasa de "fritti misti", un fel de mancare compus din peste si fructe de mare. Avocatul Matteo Santini a declarat ca s-au inmultit plangerile pentru cazuri similare.

In astfel de cazuri, el a precizat ca persoanele vatamate pot invoca daune psihologice sau depresii provocate de mirosuri insuportabile, fapt ce i-a obligat pe unii locatari chiar sa se mute.