In aceasta zi credinciosii se roaga, isi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mantuirea omenirii si se pregatesc pentru ca seara sa ia parte la slujba de Inviere. Potrivit traditiei, aceasta este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand se sacrifica mielul iar gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale si definitiveaza curatenia. Se spune ca nu este bine sa dormi in Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile Domnul poate vedea inlauntrul fiintelor, iar dorintele pe care ti le pui  se vor implini.

Obiceiuri, traditii si superstitii in Sambata Mare

Sambata Mare sau Sambata Pastelui este marcata de  superstitii, traditii si obiceiuri ce incununeaza straduintele crestinilor din timpul Postului Pastelui, marcand incheierea unui ciclu al mortii si sacrificiului, si inaugurand o vreme a renasterii, invierii si a reinvigorarii sperantei si implinirii intru Dumnezeu.


In Sambata Mare, femeile pregatesc majoritatea mancarurilor si fac ultimele retusuri pentru hainele cele noi ce vor fi purtate in zilele de Pasti. Se sacrifica mieii.
– Pentru ca toti membrii familiei sa fie sanatosi in decursul intregului an, oasele si resturile adunate dupa ce se taie mielul se ingroapa la radacina unui mar sau par sanatos.
– De Pasti se spune ca femeile trebuie sa aiba macar o camasa noua, iar barbatii macar o palarie.
– Incepand de luni si pana sambata se imbraca haine de doliu. In ziua de Invinere se schimba hainele cu altele noi, albe.
– Se spune ca “daca vrei sa ti se implineasca cele mai arzatoare dorinte, nu trebuie sa dormi cu niciun chip in noaptea de Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea inlauntrul fiintei tale si nu-ti poate darui ce-ti doresti.
– Daca te impiedici in timp ce te indrepti catre slujba de Inviere, se spune ca vei avea un an greu si plin de incercari.
– Atunci cand se trag clopotele la slujba de Inviere, este bine sa tii un fier intre dinti, astfel incat sa fii ferit de dureri de masele intreg anul.
– Ouale de Pasti apara de ghinioane, iar coaja lor, ingropata in pamant, apara vitele de deochi. Fetele nemaritate daca pastreaza cojile grabesc casatoria.
– Sambata seara, inainte de slujba de Inviere, in special la tara, gospodinele pregatesc cosul cu bucate, ce urmeaza sa fie dus la biserica, pentru a fi sfintite de preot. In cos, fiecare gospodina pune un stergar nou, o lumanare alba aprinsa, oua, cozonac, pasca, o bucata de slanina, zahar, faina, o ramura de busuioc, un miel figurina din aluat copt si vin.